Tävlingsgrenar

När det kommer till fallskärmshoppning är det inte alla som känner till att det finns tävlingar. De flesta tror att fallskärmar endast är till för att hoppa ut ur ett flygplan och lända på ett säkert ställe eller som en säkerhet för de som flyger ifall planet skulle gå sönder och de tvingas hoppa ut. Men det stämmer inte, det finns en rad med tävlingar man kan delta i om man är en erfaren fallskärmshoppare.

Formationshoppning – Den här tävlingen innebär att alla som hoppar ska göra så många formationer som möjligt de hinner under tiden de faller i fritt fall. Denna tävling görs i grupp om minst fyra personer. Men man kan vara så många som sexton. Hopparna måste ha magen mot marken och utföra formationerna på det sättet.

Vertikal formationshoppning – Denna tävling påminner om formationshoppning, skillnaden är att hopparna måste ha huvudet eller fötterna mot marken istället för magen.

Friflygning – Detta är en gren som går ut på att hopparna ska flyga i fritt fall med antingen fötterna eller huvudet mot marken. De ska under samma tid utföra sammansatta koreografier och volter. Det brukar finnas obligatoriska hopp som gäller alla lag.

Precision – Precisionsgrenen innebär att den som hoppar måste landa på en exakt punkt. Punkten är vanligtvis runt ett par centimeter i diameter.

Canopy piloting – swooping – I denna tävling måste hopparna, inför landning, sätta lite extra fart på sin fallskärm för att sedan ta sig igenom en bana vid marken. Det kan handla om hur långt man ta sig, hur snabbt eller hur precist.

Kalottformation – Den här tävlingen påminner om formationshoppningen. Skillnaden är dock att hopparna ska utföra formationer med sina fallskärmar istället för sina kroppar under en viss tid.

Speed skydiving – Det här är en av de få fallskärms tävlingarna där man tävlar skälv. Den går ut på att man placerar sig med huvudet mot marken och faller så snabbt man kan. Alla hoppare har en mätare med sig som håller koll på snitthastigheten. Det är inte ovanligt att de erfarna hopparna tar sig till en hastighet på över 500 km/h.

Vindtunneltävling – Det här är inte en riktig fallskärms tävling. Denna utförs nämligen inomhus i speciella vindtunnlar. Men det finns tävlingar som sker i dessa tunnlar som påminner om fallskärmshopp. Till exempel formationshoppning.

marinate