Olika typer av flygsporter

När det kommer till sport så tänker många ofta på sporter som fotboll och ishockey, speciellt inom Sverige. Men i själva verket så finns det en mängd olika spännande sporter där man använder sig av motorer. En av de sporter där man använder sig av motorer är flygsporter, men det är en kategori av sport som många inte har hört talas som. Därför kommer denna artikel att gå igenom en mängd olika typer av flygsporter.

Modellflyg

En av de spännande sporterna som finns är modellflyg. Detta är en sport som går ut på att de olika deltagarna bygger sina egna flyg och visar upp dem under en flygshow. Motorerna i flygplanen är oftast dieselmotorer med dieseltrim för att de ska kunna gå fortare.

Inom sporten så finns det olika typer av tävlingar. Man kan bland annat tävla om att ha det finaste flygplanet, det mest uppfinningsrika flygplanet eller det snabbaste. Man kan även tävla mot andra flygplanstillverkare i en typ av flygslalom. I praktiken handlar det om att man styr sitt flygplan genom en mängd olika typer av hinder i luften. Den som gör klart slalombanan först vinner.

Konstflyg

En annan spännande sport inom flygbranschen är konstflygning. Detta är en typ av avancerad flygning där piloter flyger i en mängd olika formationer. Många av flygplanen är militära flygplan varpå flygexperter köpt upp dessa för att modifiera dem. Piloterna inom sporten är ofta professionella piloter, alternativt tidigare aktiva inom militären.

Det som är mest spännande med konstflygningen är att piloterna flyger i olika typer av formationer, vilket bildar mönster i luften. Piloterna brukar då också släppa ut olika typer av gaser i olika färger i luften. Genom att göra det kan de också skriva olika typer av ord i luften.

marinate