Tävling med luftballong

De flesta som inte har ett stort intresse för luftballonger känner inte till att det anordnas tävlingar med luftballonger varje år. Det är Svenska Ballongfederationen som anordnar tävlingar med luftballong i Sverige. Det brukar anordnas svenska mästerskap varje år samt tre till fem andra tävlingar. Varje udda år anordnas det EM internationellt och varje jämna år anordnas det VM.

Hur tävlar man?

De flesta luftballongtävlingar går ut på att man ska ta sig till en viss plats som bestäms i början. Det gäller att navigera ballongen på det smidigaste och snabbaste sättet. Trots att det inte låter särskilt svårt måste man komma ihåg att vinden ändrar riktning på olika höjder, det är därför rätt knepigt att hitta vilken höjd man måste befinna sig på för att ta sig till den bestämda platsen.

För att bli en framgångsrik tävlingspilot måste man ha kunskaper i meteorologi samt en bra förmåga att styra själva ballongen. Alla som tävlar har en tygremsa med en tyngd som de ska släppa så nära målet som möjligt. Sedan mätas det hur långt avstånd det är mellan tyngden och målet för att avgöra vem som vunnit.

Under en tävlingsflygning kommer en tävlingsfunktionär följa med varje ballong för att hålla koll på att de tävlande och se över deras prestationer. Tävlingsfunktionären eller observatören kan åka med i själva ballongen om piloten säger att det är okej annars följer hen med i en bil på marken. Efter alla tävlande nått målet kommer observatören ge en rapport om piloternas prestation vilket hjälper till att bestämma den tävlandes resultat.

Att flyga till en viss plats är endast en tävling som utförs med luftballonger. Det finns också tävlingar som handlar om att flyga så högt som möjligt.

marinate