Tävling inom hängflygning

Några av de första tävlingarna inom hängflygning gick ut på att man skulle hålla sig i luften så länge som möjligt eller att man skulle klara att landa på svåra platser. Men eftersom hängflygarna utvecklats en hel del ändrades tävlingarna. De tidigare momenten har bytts ut till att man nu ska kunna flyga en längre strecka och korsa två till fyra punkter innan man landar. Tävlingen går självklart på tid och skulle man missa någon av punkterna kommer det läggas till en strafftid till sluttiden. Det är alltså viktigt att inte missa några punkter för att få en så bra tid som möjligt.

VM i hängflyg anordnas en gång vartannat år och det är en av sporterna som ingår i World Air Games vilket anordnas av den internationella organisationen Fédération Aéronautique Internationale som bildades redan år 1905. Det kan också anordnas tävlingar som fokuserar på konstflygning med hängflygare. De är dock inte lika vanliga, de vanligaste tävlingarna är de man ska ta sig igenom ett antal punkter på så snabb tid som möjligt.

Tävlingarna är olika långa, de mindre tävlingarna hålls vanligtvis under 2-3 dagar medan alla större mästerskap kan sträcka sig över en hel vecka.

marinate