Olika typer av luftballonger

Man kan säga att det finns fyra typer av luftballonger. Den allra vanligaste är självklart varmluftsballongen som består av en korg, ett ballonghölje och en gasolbrännare. De finns i flera storlekar och former. De mindre som håller en handfull personer används oftast till tävlingar medan de större varmluftsballongerna kan hålla upp till 30 personer. De är dock inte lika vanliga. Sen finns det även specialformade ballonger. De används mest i reklamsyfte och kan ha formen av kiosker eller ölburkar.

En annan typ av luftballong är gasballongen. Den är inte lika vanlig idag som den var förr i tiden. En basballong är helt omsluten till skillnad från varmluftsballongen som är öppen nedtill. Den fylls med en blandning av vätgas och helium.

De två sista typerna är varmluftskepp och gasluftskepp. Varmluftskepp fungerar på samma sätt som en varmluftsballong, skillnaden är att de är mycket större samt har en propeller som gör att de kan ta sig i motvind. Formen på höljet är också något som skiljer de mot varmluftsballongen. Gasluftskepp är den typen som är mest ovanlig. De är vanligtvis enorma och spektakulära och har använts för nyttotrafik i flera sammanhang.

marinate