Luftballongens historia

Idéer om att flyga med ballonger har funnits längre än vad man kan tro. Det var dock inte förrän på 1700-talet som den första varmluftballongen byggdes. Det var två bröder, Etienne och Joseph Montgolfier i Frankrike som låg bakom uppfinningen och i november 1783 skedde den första bemannade uppstigningen. Själva ballongen var byggd av papper och den var målad gult och blått. Under ballongen fanns en plattform som liknade en balkong och där stod Markis d’Arlandes och Pilatre de Rozie, de två ballongfararna. Värmekällan i ballongen bestod av en typ av eldgryta och ett galler som de under färden matade med halm.

Det här var inte den enda ballongen som tillverkades under 1700-talet. Gasballongen uppfanns nämligen samma år och den blev den vanligaste typen under drygt 200 år. Denna gasballong flögs i Sverige mellan åren 1890 till 1936 och det var den som användes under Andrées expedition. Den första ballongstigningen i Sverige skedde dock i början på 1800-talet.

Den moderna varmluftsballongen

Det var på 1960-talet i USA som den moderna varmluftsballongen uppfanns. Denna ballong var gjord av ett tyg av ett syntetmaterial och hade en förbättrad gasolbrännare.

Till Sverige kom den första varmluftsballongen år 1968 och ballongflyg fortsatte att sprida sig över landet under 1970-talet. Svenska Ballongfederationen bildades 1972 och det första SM:et avgjordes 1976-1977. Vid slutet av 70-talet fanns det runt 40 ballonger i landet och antalet fortsatte att stiga ända fram till 1990-talet då det fanns cirka 150 ballonger.

Passagerarflyget med ballong utvecklades under 1990-talet och ballongföretagen är ett av de dominerade företagen när det gäller flygtimmar. Tack vare dessa ballongföretag kan alla som vill få uppleva en flygtur. Många väljer att ge bort en ballongflygtur i present och det är en present som de flesta uppskattar.

I Sverige fanns det, vid slutet av 2007, 60 ballonger i det svenska registret samt 93 så kallade ballongpiloter i landet.

marinate