Hoppa fallskärm

Att hoppa fallskärm ger en enorm frihetskänsla enligt alla som har hoppat någon gång. De säger också att den läskigaste biten är precis när man lämnar planet. Men själva fallet och glidandet ner till marken ger en så otrolig känsla att man snabbt glömmer bort hur nervös man var endast några sekunder tidigare. Under de senaste åren har det blivit mer och mer vanligt att ge bort ett fallskärmshopp i present. Att hoppa fallskärm är något man brukar hitta på personers “bucket list” och de som hoppar för första gången känner ofta suget till att åka upp i planet och hoppa en gång till.

I Sverige finns det 18 klubbar man kan hoppa med och/eller utbilda sig hos. De är utspridda över hela landet vilket gör att det spelar ingen roll var man bor, det finns alltid en klubb som ligger relativt nära så man inte behöver åka så långt. Men de som ligger norrut är endast några få, de flesta klubbar finner man i södra delen av Sverige.

De flesta som vill kan hoppa

Alla som är intresserade att hoppa fallskärm kan välja mellan att gå en utbildning och till slut få chansen att hoppa själv eller göra ett tandemhopp tillsammans med en instruktör. Vill man gå utbildningen får man räkna med att det kan ta allt från ett par dagar till flera veckor innan man är redo att göra ett fallskärmshopp själv. Vill man däremot hoppa tillsammans med en instruktör kan man göra det i stort sett direkt. Instruktören är den som sköter hela hoppet.

Det är dock viktigt att man är helt frisk för att hoppa med fallskärm. Vill man gå utbildning måste man genomgå en läkarundersökning innan kursen börjar och så länge man inte har något allvarligt fel kan man gå vidare med utbildningen.

Fakta om att hoppa fallskärm

  • Det görs runt 95 000 hopp om året sammanlagt i Sveriges alla fallskärmsklubbar.
  • Alla fallskärmar måste innehålla en reservfallskärm och självklart en huvudfallskärm. Trots det finns det fallskärmar som endast innehåller en skärm.
  • En räddningsutlösare som de flesta fallskärmar har löser ut reservskärmen automatiskt när hopparen når runt 225 meters höjd.
  • Det finns cirka 1500 aktiva medlemmar i Svenska Fallskärmsförbundet.
  • Det är möjligt att styra fallskärmen och en landning består av en så kallad kontrollerad bromsmanöver.
  • Den vanligaste höjden som fallskärmen öppnas är på 1000 meter.
  • När man hoppar ut ur planet börjar det alltid med ett fritt fall. Det varar i upp till en minut.
  • Fallhastigheten brukar ligga runt 200 km/h.
  • Tiden man får spendera i ett flygplan tills man når rätt plats brukar vara runt 25- 30 minuter. Men det beror på vilken sorts flygplan man åker i.
  • Höjden man hoppar från ligger vanligtvis på 3000 till 4000 meter.
marinate