Det var år 1797 som det allra första fallskärmshoppet genomfördes, med en mjuk fallskärm. Personen som hoppade hette André-Jacques Garnerin och han var den franska ingenjören som uppfann den mjuka fallskärmen. Han hoppade ut på cirka 1000 meters höjd från en varmluftsballong och landade på ett säkert sätt i en park i Paris. Han var den första manliga fallskärmshopparen och efter att ha fått sin fru Jeanne-Genevieve blev hon den allra första kvinnliga fallskärmshopparen. Garnerin blev ansluten till den Franska Armén efter att ha studerat fysik. Han blev tillfångatagen och spenderade tre år i Ungern som krigsfånge. Det var under den tiden som han började studera fallskärmar och luftens bärkraft. Men på grund av att han var tillfångatagen kunde han inte göra några praktiska prov utan det fick vänta tills han blev fri.
Löjtnant Raoul Thörnblad var den förste svensken som hoppade med fallskärm. Han föddes i Stockholm år 1891 och gick med i Försvarsmakten där han blev löjtnant år 1918. Förutom att hoppa fallskärm konstruerade han dessutom en egen typ av fallskärm som fick ett erkännande för både den enkla konstruktionen och sin pålitlighet.
Den första svensken som däremot räddades av en fallskärm skedde år 1926 och personen som räddades hette löjtnant N. Söderberg.