Hängflygning

Många beskriver hängflygning som en av de få sporter där man får uppleva hur det skulle kännas om man hade vingar. Eftersom det inte finns några pedaler eller spakar utan man styr med sin kropp samtidigt som man hänger i luften kommer man nästan känna sig som en fågel.

När man ska flyga finns det flera olika startsätt. Det vanligaste är att man börjar med en springande start utför en backe. Men det är även möjligt att ta sig upp med flygande eller markbaserad draghjälp. En av de ovanligaste starterna sker genom att man släpps ner från en varmluftsballong.

När man flyger styr man som sagt med sin kropp. Vill man dyka måste man flytta kroppen framåt för att nosen ska sänkas, det ökar dessutom hastigheten en aning. Vill man svänga måste man flytta kroppen till det håll man vill svänga. På så sätt ändras ekipagets tyngdpunkt.

Erfarna piloter kan flyga i flera timmar genom att använda sig av varma uppvindar. Det kallas för termikflygning och innebär att man kan ta sig både högre och längre genom att använda sig av dessa uppvindar. Det kan dock vara svårt att känna igen de rätta uppvindarna. För erfarna piloter är det dock lättare att hitta uppvindarna, de kan nämligen ta en titt på hur marken ser ut, vilken form molnen har och hur molnen rör sig. Uppvindar kan också skapas när vinden tvingas uppåt mot en sluttning eller bergvägg och dessa är lite enklare att använda sig av.

Erfarna flygare säger att det bästa flygningsvädret är när det finns cumulusmoln som är välformade samt har en mörkare botten.

marinate