RESOR

Allt från termik/XC i ITALIEN OCH TENERIFFA till smörhang vid Atlantkusten. Våra resmål passar alla smaker och behov. En resa med oss utvecklar inte bara din flygning utan din livserfarenhet.

Tandemflyg

Flyg med oss i Södertälje med utsikt över Stockholm och skärgården eller på Hammars Backar på Österlendär du kan se mytomspunna Ales Stenar på från ovan.

Utbildning

Vi utbildar på alla nivåer inom skärmflygning och paramotor som är den mest växande del av sporten. Välj bland helgkurser i Stockholm eller en härlig veckokurs på vackra Österlen.

Här försöker vi besvara de vanligaste frågorna om tandemflyg. Klicka på frågan så kommer svaret fram.
Om du undrar mer efter att ha läst det här går det bra att maila till oss på This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

GENERAL QUESTIONS

Endast flyg:

 • Stockholm 895:-
 • Österlen 1195:-

Vi kan filma flyget och för 350:- får du med dig minneskortet med filmen om du beställer filmen på plats. 

Paketpris för film och flyg:

 • Stockholm 1200:-
 • Österlen: 1500:-

Om du vill ha ett presentkort köper du det HÄR

Om du inte vill ha ett presentkort går det så klart bra att betala på plats, med kort eller kontant.

Du beställer presentkort via vår web shop, som du hittar HÄR.
Kortet är inte personligt så det går bra att skicka det både till dig som beställer och direkt till den som ska få det.

Vi har både drop-in och tidsbokning. Du bokar din tid HÄR.
Vi tar inte emot bokningar via telefon eller mail.

Observera att den tid du bokar kan bli något förskjuten, då det är vädrets krafter som styr. Räkna med ca en timme på plats.

Om det blir flyg eller inte beror helt på vädret. Därför ska du den aktuella dagen ringa vår infolinje efter 9:00 för att höra om det blir flygning.

 • Stockholm: 08-4648222
 • Skåne: 0411-10450

Tips! Ring igen innan du åker hemifrån och eventuellt när du är på väg (om du har långt att åka) för att höra så att förutsättningarna inte har förändrats.
Var också beredd på att ditt flyg kan ställas in även när du står på flygstället. Vi gör alltid vårt bästa för att alla ska få genomföra sitt flyg.
Om ditt flyg blir inställt bokar du enkelt om HÄR

Skulle vädret förhindra flygning bokar du en ny tid HÄR.
Om du har ett presentkort där giltighetstiden håller på att gå ut behöver du inte vara orolig - så länge du har bokat första gången innan tiden är ute så är det bara att boka om!

Nästan alla kan följa med på ett tandemflyg:
Vi flyger med barn och vuxna, unga och gamla.
Enda kravet är att du kan hoppa från motsvarande en stols höjd samt vara beredd på att springa ett par steg vid start och landning.

Vi flyger inte med:

 • Gravida
 • Personer påverkade av alkohol och/eller droger
 • Personer som väger mer än 110 kg
 • Barn/ungdomar under 18 år utan förälders närvaro och tillåtelse
 • Personer med problem med rygg och nacke

Att flyga tandem är en populär bröllopspresent, men många väljer också detta arrangemang för möhippor och svensexor. Om ni vill hjälper vi er att spexa lite med huvudpersonen, meddela i så fall vid bokning. Observera att en alternativ aktivitet behöver planeras in då vädret kan göra att flygningen blir inställd!

Du flyger tillsammans med en av Sveriges mest erfarna tandempiloter. Flygningen sker med en speciell tandemskärm som är nästan dubbelt så stor som en vanlig glidskärm. Startmetoden är vinschning och ni dras upp till mellan 300 och 600 meter. Under tandemflyget får du möjlighet att själv prova på att styra. Vi hinner nog med några svängar som får det att kittla i magen också - om du vill. Ett flyg tar ofta 5 -7 minuter. I gynnsamma fall kan det vara i 15 minuter, kanske mer. Flygtiderna beror på dagens väderförhållanden.

Du flyger tillsammans med en av Sveriges mest erfarna tandempiloter. Flygningen sker med en speciell tandemskärm som är nästan dubbelt så stor som en vanlig glidskärm. Ni startar genom att piloten drar upp skärmen i flygläge och ni går sedan mot hangkanten och skärmen lyfter. Ni flyger fram och tillbaka längs kanten på allt från 1 - 50 meters höjd. Vid vissa vindförhållanden går det att flyga iväg några kilometer och vid andra stannar vi nära strarten. Ett flyg varar ca 15 minuter.

Vi är igång varje helg från början av april till slutet av oktober. Vi har stängt på midsommarhelgen och ibland några helger i juli.

Vi har öppet på helgerna från maj till mitten av september. Vi har stängt på midsommarhelgen.

Bra väder innebär svag eller måttlig vind (0-6 m/s) och ej nederbörd. Högtrycksväder är som regel gynnsamt.

Dåligt väder innebär frisk eller hård (mer än 6 m/s), byig och turbulent vind, nederbörd, dimma eller låg molnbas. Lågtryck och olika fronter (t ex kallfronter) är sällan bra.

Bra väder innebär vindar mellan 5-10 m/s i sydvästlig riktning på själva flygstället.

Eftersom vi ofta flyger på sjöbrisen kan vinden ibland generellt sett vara både svagare och ha en annan riktning.

 

Många undrar om det är kallt. Ja, lite kallare är det, men temperaturskillnaden är ganska marginell. Däremot flyger skärmen med en hastighet av ca 40 km/h genom luften, vilket innebär att du utsätts för ett vinddrag som kan verka kylande. Långa byxor, jacka eller långärmad tröja (gärna vindtät, men det är inget måste) och eventuellt handskar är bra.

Du måste ha ett par stabila skor på fötterna (gärna kängor).

 • 
Beroende på vädret kan det ibland bli kö. Ta med några vänner och ha en liten picknick och titta på när andra flyger medan du väntar på din tur! 

 • På Österlen kan vinden vara lite tröttande och en mössa kan då vara skön att ha på sig även på en fin sommardag.

 • Se till att ha en utskrift av vägbeskrivningen med dig och titta igenom den innan du åker hemifrån!
 • Om du har ett presentkort måste du ta med dig detta - det är din biljett som visar att flyget är betalat och klart.

Det är vädret som styr möjligheten till flygning. Ju mer vind desto tyngre ekipage och tvärt om. Därför kan det ibland vara så att vi flyger med de tyngsta passagerarna först, ibland med de lättaste först, men oftast flyger vi så klart i den ordning de står i bokningslistan.

Höjdrädsla är ofta sammankopplat med att man har kontakt med marken. Eftersom du inte har kontakt med marken när du flyger skärm upplever de flesta att de inte lider av sin höjdrädsla när du flyger. Känner du dig däremot höjdrädd när du tittar ut genom fönstret på ett flygplan bör du fundera en gång till på om de vill flyga skärm.

De flesta som flyger tandem är förvånade över hur lugnt och fridfullt flyget är. Om du vill kan vi svänga lite extra med dig så att du får en liten extra adrenalinrusch.

Ja, du är försäkrad via din pilot som är licensierad av Svenska Skärmflygförbundet som ligger under Transportstyrelsen.

Ja! Presentkortet är din biljett som visar att flyget är betalat och klart.

Ja, åskådare är välkomna. Det är viktigt att de vistas på angivna platser, det är farligt att befinna sig i start- och landningsområdet. Håll noga koll på barnen!

Husdjur är välkomna men tänk på att de kan bli rädda för skärmarna, håll dem kopplade eller i bilen! Om du vet med dig att din hund skulle kunna bli rädd så rekommenderar vi att du inte tar med den.

Barnet måste:

 • Ha fyllt 8 år
 • Väga minst 40 kg
 • Ha minst en förälder/vårdnadshavare med sig på plats.

Bra att veta:

 • Det måste stå i bokningen att den gäller ett barn så att vi har med oss selar och hjälmar i rätt storlek.
 • För barn gäller lugnare vindar eftersom totala vikten för ekipaget bli mindre.
 • Vi förbehåller oss rätten att neka ett barn att flyga om vi känner att barnet är för nervöst eller inte riktigt vill.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SCROLL TO TOP